Bakteriološke i mikrološke analize

Intervencije u ginekologiji

Bakteriološke i mikrološke analize vrše se u cilju otkrivanja  simptomatskih i asimptomatskih infekcija  reproduktivnih organa žene, izazvanih  brojnim uzročnicima.

U grupu bakterija koje izazivaju upalu grlića materice i mogu da budu uzrok steriliteta i pobačaja spadaju: hlamidija, mikoplazma i gonokok. Pored toga, veliki broj žena podvrgava se ispitivanjima u cilju otkrivanja ili prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost. Pregled svake žene na prisustvo svih infektivnih agenasa je nemoguć, ali  se neblagovremenim otkrivanem i neliječenjem povećava mogućnost za razvoj komplikacija koje se često mogu izbeći korišćenjem jednostavnih dijagnostičkih metoda, kao što je ispitivanje sastava vaginalne flore i flore grlića materice.

Pod pojmom bakterijska vaginoza se radio  infekcijama koje karakteriše smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokoka, streptokoka, ešerihija, proteus, enterokoka, mikoplazma i dr). U ovom slučaju uzimaju se bakteriološki cervikalni i bakteriološki vaginalni bris. Brisevi se zasejavaju na podloge, a terapija se određuje prema nalazu brisa.