Uklanjanje kondiloma

Intervencije u ginekologiji

HPV virus

HPV virus

Kondilomi (polne bradavice, genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je jedan od najčešćih uzročnika raka grlića materice kod žene.

HPV se najčešće prenosi putem polnog odnosa, vaginalnim, oralnim ili analnim seksom, te direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Istraživanja pokazuju da je oko 80 % seksualno aktivnog stanovništva zaraženo nekim od brojnih tipova HPV virusa, te partneri mogu biti prenosnici virusa čak i ako nemaju vidljive simptome. Kondom kao jedini  dvojni vid zaštite (štiti istovremeno od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti), ne pruža adkvatnu zaštitu ako ne pokriva promjenu u potpunosti, jer je za širenje infekcije HPV virusom dovoljan i kontakt sa zaraženom kožom ili tjelesnim tečnostima.

HPV virus može izazvati promjenje na koži spoljašnjih polnih organa (vulva, perianalno, perinealno), sluzokoži vagine kao i na sa samom grliću. Promjene na grliću često nisu vidljive golim okom, već se prisustvo HPV otkrije  sumnjivim PAPA testom, kolposkopijom i biopsijom. Najčešće je moguće videti bradavice u genitalnom predelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i ređe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome. Tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa vise tipova HPV-a.

Najefikasnije uklanjanje kondiloma se vrši RADIOTALASNOM hirurgijom jer omogućava da se uništi najveći broj vidljivih kondiloma, bez obzira na veličinu i lokalizaciju.

Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Nekad je potrebno intervenciju ponoviti (najranjije za 4 nedelje).