Uklanjanje polipa

Intervencije u ginekologiji

Polipi ili adenomi su izrasline koje se javljaju na sluzokoži unutrašnjih  polnih organa žene, a mogu da se nađu i na spoljašnjim  polnim organima. Uglavnom su benigni, ali ih treba kontrolisati, je postoji mogućnost maligne alteracije.

Simptomi postojanja polipa unutrašnjih polnih organa žene se najčešće: pojačan sekret sa sukrvicom (na polipima se često javljaju upalne promijene), krvarenja pri seksualnom  odnosu, ginekološkom pregledu, prije ili poslije menstruacije, obilnije menstruacije. Često su bez  simptoma i otkrivaju se u  procesu ispitivanja neplodnosti, jer mogu da predstavljaju fizičku barijeru u zavisnosti od veličine i lokalizacije.

Najčešće su lokalizovani  na materici, kao  cervikalni polipi  koji mogu biti na samom grliću ili u kanalu grlića i kao endometrijalni polipi u šupljini materice.  Nastaju kao posljedica zadebljanja sluzokože zbog  hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena i promijena na krvnim sudovima.

Polipe na reproduktivnim organima treba liječiti i kad ne daju simptome jer otežavaju začeće, izazivaju sterilitet i spontane pobačaje.

Polipektomija je intervencija kojom se uklanja polip genitalnih oragana.

-Polip cervikalnog kanala grlića se uklanja uvrtanjem peteljke ili njenim presjecanjem nožem, laserom ili kauterom. Nakon toga se obavezno radi kiretaža cervikalnog kanala.

 -Polip endometrijuma se uklanja eksplorativnom kiretažom materične šupljine.

Svaki polip i sadržaj dobijen kiretažom cervikalnog kanala ili materične šupljine obavezno se šalje na patohistološki pregled, što omogućava postavljanje definitivne dijagnoze. Kod urednog PH nalaza liječenje je završeno uklanjanjem polipa.

Ako  PH nalaz pokaže premaligne ili maligne promene, neophodno je daljnje liječenje.