Kontracepcija

Ginekologija

Kontracepcija podrazumijeva čitav niz metoda i postupaka čiji je cilj sprječavanje neželjene  trudnoće. Idealna kontracepcijska metoda  bi bila ona sa visokim stepenom  zaštite od trudnoće, koja je uz to sigurna po zdravlje i jednostavna za primjenu. Različita kontracepcijska sredstava imaju različite mehanizme djelovanja, u zavisnosti od toga  na koji dio reproduktivnog procesa djeluju.

Metode kontracepcije su sledeće:

 • apstinencija (suzdržavanje od polnih odnosa)
 • prirodne/kalendarske metode (plodni dani, mjerenje bazalne temperature, cervikalna sluz)
 • mehaničke/barijerne metoda – podrazumijeva više kontracepcijskih postupaka  kojima se mehanički sprječava kontakt jajne ćelije i spermatozoida i oplodnja jajne celije (kondom-muški, kondom-ženski, dijafragma, cervikalne kape i spužve. Kondom je jedini vid kontracepcije koji pruža tzv, DVOJNU ZAŠTITU (istovremeno štiti  od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti)
 • hormonska metoda –pilula 
  1. oralne kombinovane kontraceptivne pilule (KOK) kombinacija estrogena i gestagena, uzimaju se  režimom 21/7  ili 24/4. Mehanizam delovanja im je sprečavanje ovulacije. Pored kontraceptivne primene koriste se  u  liječenje akni, neredovnih ciklusa, dismenoreje (bolnih menstruacija) i obilnih krvarenja.
  2. oralne gestagenske kontraceptivne pilule na bazi derivata progesterona: uzimaju se kontinuirano, bez pauze i indikovane su kod žena koje imaju kontraindikacije za pilule na bazi estrogea. Mehanizam djelovanja je povećavanje gustine cervikalne sluzi i smanjuju pokretljivost spermatozoida i tako  štite od neželjene trudnoće), flasteri
 • hitna kontracepcija – Poznata je pod imenom “pilula za dan poslije”, mada se primenjuje  u prvih  72h nakon nezaštićenog polnog odnosa, max do 5 dana.
 • hemijske metode (spermicidna sredstva) – najčešće korištena  sredstva su nanoxynol-9, octoksinol, benzalkonil-hlorid i menfegol. Proizvode se  obliku pjene, gela, kreme, vaginalnog filma, supozitorija i tableta. Primjenjuje se vaginalno neposredno prije seksualnog odnosa a pouzdano djeluju nakon  1 sata.
 • trajna metoda/sterilizacija (hirurške metode – vazektomija za muškarce, podvezivanje jajovoda za žene).

Efikasnost  bilo koje vrste kontracepcije se mjeri Pearlovim indexom koji  izražava broj neželjenih trudnoća na 100 žena koje koriste određenu kontracepciju u toku  jedne godine.