LLETZ

Intervencije u ginekologiji

LLETZ (eng. large loop excision transformation zone) je ambulantna operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Najsavremeniji  je način operativnog liječenja displazija na grliću materice (CIN 1, CIN 2  pa i CIN 3) iz kojih se, ako se pravovremeno i adekvato ne liječe može razviti  karcinom. Ovaj način liječenja displazija je skoro zamijenio klasičnu konizaciju hirurškim nožem koja je rezervisana za in situ karcinom (nulti stadij karcinoma). Tri do šest mjeseci nakon LLETZ operacije grlić se u potpunosti obnovi  bez značajnog ožiljka te se ovom metodom izbjegava jedna od najčešćih komplikacija klasične konizacije, stenoza cervikalnog kanala. LLETZ se radi ambulatno tj. pacijentica odmah ide kući, bez bolova, dok je za klasičnu konizaciju neophodna hospitalizacija.

Preduslov za LLETZ operaciju su zadovoljeni protokoli koji su različiti u odnosu na visinu displazija: kombinuju se PAPA  test, kolposkopija, HPV tipizacija i biopsija.

Istovremeno je dijagnostička i terapijska procedura.

Dijagnostička, jer se hirurškim odstranjivanjem i patohistološkim pregledom ostranjenog tkiva, može konačno  potvrditi  prisustvo, histološki tip malignog tumora, gradus i nuklearni gradus ćelija i intaktnost resekcionih rubova konusa.

Terapijska, jer ako su resekcioni  rubovi intaktni, odnosno ukoliko ne postoji  proboj  bazalne membrane i invazija u krvne i limfne sudova, liječenje je završeno, te se dalje predlaže redovno praćenje uzimanjem brisa za PAPA test i kolposkopskim pregledom.

INDIKACIJE:

  • uklanjanje promjena na grliću tzv.ranice
  • nakon biopsije i/ili kiretaže cervikalnog kanala PH analizom potvrđen CIN I, CIN II, ravni kondilomi.
  • ponovljen citološki, sumnjiv  nalaz (PAPA), a kolposkopski se lezija ne može identifikovati
  • promena koja se širi u cervikalni kanal i ne može se u potpunosti eksplorisati kolposkopijom

Intervencija se uglavnom radi u  lokalnoj anesteziji, koristi se najsavremeniji radiotalasni(RF) nož.

Veličinu uzorka određuje ljekar koji vrši intervenciju, a dobijeni materijal se šalje na PH analizu.

Intervencija obično traje do 20 minuta, uz minimalnu bolnost i krvarenje. Pošteda od rada bi trebalo da traje 10 do 15 dana, od seksualnih odnosa oko 6 nedelja, kad je i planirano vrijeme sledeće kontrole .