Kontracepcija - IUU (spirala)

Intervencije u ginekologiji

Intrauterini uložak (IUU) ili spirala se postavlja u unutrašnjost  šupljine materice. Radi se kontrceptivnom sredstvu koje djeluje kao mehanička barijera koja sprječava prodor spermatozoida i lokalnim izazivanjem pseodoupalne  reakcije  sprječava usađivanje oplođene jajne ćelije ako do oplodnje, ipak, dođe, te na taj način sprečava nastanak trudnoće. Ovo je veoma bezbolan i pouzdan metod kontracepcije, omogućava  zaštitu od neželjene trudnoće na duži vremenski period (može ostati u materici do pet godina) .Spada u reverzibilne metode kontracepcije (sposobnost začeća se vraća nakon ukljanjanja spirale) i među najsigurnije metode kontrole rađanja. Može se postaviti i nakon porođaja, čak i u slučaju da pacijentkinja doji. Pogodna je za žene koje ne žele obavezu koji nosi redovno uzimanje kontraceptivnih pilula. Nedostatak je što ne štiti od polno prenosivih bolesti.

Najčešće se koriste sledeći tipovi  IUU:

  • obložene sa bakrom
  • hormonske sa dodatkom progesterona, koje izazivaju upalu i atrofiju endometrijuma, smanjuju motilitet jajovoda i dovode do pojave guste cervikalne sluzi.

Postavljanje spirale je brzo i bezbolno, a idealno vrijeme je  drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa, bez obzira na dužinu trajanja  ciklusa, menstrualnog krvarenja ili intenzitet krvarenja. Postavljanje traje nekoliko minuta, praćeno je osjećajem neprijatnosti ili  blagim bolom, obično i bez anestezije. Često pacijentice osjećaju nelagodu po dnu stomaka po tipu predmenstrualne, i do nekoliko dana nakon postavljanja spirale. Krvarenje  je obično produženo i oskudno, a dužina trajanja kao i ostale propratne pojave poput: osjećaja napetosti u grudima, pojava benignih cističnih promjena na janicima, promjena raspolozenja, nelagoda prilikom odnosa, zavisi od samog organizma, prethodne ginekološke anamneze ili najviše od tipa spirale (tzv.obična spirala na bazi bakra-Cu ili hormonska spirala.

Postavljanju spirale  treba da prethodi  ginekološki pregled koji obuhvata pregled pod spekulumom, uz uzimanje briseva – bakteriološkog pregleda  vaginalnog i cervikalnog brisa, brisa na hlamidiju i Papanikolau brisa, kao i palpatorni ginekološki pregled te UZV pregled, kako bi se isključile abnormalnosti oblika i građe tijela i šupljine materice, kao i postojanje benignih / malignih tumorskih promjena.