Ultrazvučni pregledi u trudnoći

UZV pregledi

Pored prvog pregleda kojim se  potvrđuje trudnoća, obavezna su tri detaljna ultrazvučna pregleda.

Prvim ultrazvučnim pregledom se posmatra gradja materice i jajnika, pregleda dno karlične duplje (Duglasov prostor) te uočavaju eventualne patološke promjene na njima. Za potvrdu trudnoće potrebno je u šupljini materice pored decidualno izmijenjenog endometrijuma, u zavisnosti od gestacijske starosti trudnoće, uočiti sledeće strukture: GM (gestacijski miješak), ŽV (žumanjčana veća), EO (ehogeni odjek ploda) te SA (srčana akcija) i naravno, broj plodova. Ako je gestacijska starost trudnoće  6 i više nedelje, mjeri se CRL (tjeme trtica dužina), da se utvrdi da li ultrazvučna starost trudnoće odgovara gestacijskoj i određuje se očekivani termin poroda. Mimo trudnoće u materici, gore navedene strukture mogu biti lokalizovane i na drugim mjestima (jajovodi, jajnici, rog materice, grlic..) kada govorimo o vanmateričnoj trudnoći.

Nakon utvrđivanja trudnoće prvi obavezan ultrazvučni pregled je između 12. i 14. nedelje kada se pregleda detaljna anatomija ploda, da li plod ima nosnu kost, mjeri se ugao između gornje vilice i čela kao i protok krvi kroz krvne sudove u jetri.

Drugi, verovatno najvažniji pregled je između 20. i 24. nedelje trudnoće kada se posebna pažna posvećuje izgledu lica ploda, ekstremitetima i kičmenom stubu (tzv: SCREENING UZV)

Treći obavezan pregled se vrši između 30. i 32. nedelje kada se beba mjeri, gleda da li pravilno napreduje, koliko je teška, ima li dovoljno plodove vode i ponovno se proverava anatomija. Ultrazvučni pregledi se rade češće na zahtjev majke,  posebno ako za to ima medicinskih razloga.