Preparing-for-an-Endometrial-Biopsy

Ginekološki pregledi

Redovni, kontrolni pregledi predstavljaju osnovnu stavku preventive, a samim tim i zdravlja žene.Preporuka je da se ginekološki pregled obavi bar jednom godišnje, ali najnovija istraživanja pokazuju da bi bilo poželjno na ovaj pregled otići i dva puta godišnje.Ginekološki pregled  je  u gl. bezbolan i traje kratko, te podrazumijeva posmatranje spoljašnjih genitalija, te pregled  spekulumom kojim se posmatra vagina i grlic materice. Uzima  se uzorak za PAPA  test   i VS(vaginalni sekret).Na  kraju slijedi bimanuelni palpatorni pregled. Njime se dobija uvid o položaju, pokretljivosti  i osjetljivosti materice i jajnika.

Najbolje vrijeme za ginekološki pregled je prva faza ciklusa, znači između 6. do 12. dana od početka menstruacije. Otprilike 24 sata prije dogovorenog pregleda treba izbjegavati polni odnos,upotrebu  krema, vaginaleta, sredstava za ispiranje, spermicida , naročito ako treba napraviti PAPA test. Ako se baš dogodi nesto od navedenog,to bi trebalo napomenuti ginekologu prilikom uzimanja PAPA testa.

Prvi ginekološki pregled bi bilo idealni  napraviti prije početka polnih  odnosa ,prvenstveno zbog savjetovanja  s ginekologom o kontracepciji.

Na ginekološki pregled, mimo onog redovnog, preventivnog, treba otići u sledecim situacijama:

  • nakon prvog seksualnog odnosa, ako imate 18 i više godina a niste bili na pregledu, ako imate 16 godina, a niste dobili prvu menstruaciju
  • kod neredovnog menstruacionog ciklusa, obilnih i bolnih menstruacija,izostanka menstruacije
  • kod bolova i krvarenja prilikom/nakon seksualnog odnosa
  • krvarenja u postmenopauzi, ispadanja materice, bolova u maloj karlici
  • zbog obilnog, neprijatnog vaginalnog sekreta
  • kod promjena na koži spoljašnjih polnih organa i dojki
  • savjetovanje/ nadzor kontracepcije

Comments are closed.