polip-na-maternici-1170x630

POJAČAN VAGINALNI SEKRET

POJAČAN  VAGINALNI SEKRET  je jedan   od najčešćih simptoma na koji se pacijentice žale. Vaginalni sekret je,  na određen način, uvijek prisutan, ali  količina, izgled i osobine zavise od uticaja raznih faktora,fizioloških i patoloških. Zaštitu vagine od infekcije čini njena kiselost(pH 4,5 – 5), zahvaljujući prisustvu Doederlejnovih bacila .

Fiziološki faktori
– pojačana cervikalna sekrecija  u vrijeme ovulacije, koja je prozirna, elastična,  obilnija nego obično
-period neposredno pred menstruaciju, pod uticajem hormona progesterona karakteriše gušćom, bjeličastom sekrecijom.

Patološki faktori

1.INFEKTIVNI
U 80-90% slucajeva pojačane vaginalne sekrecija je izazvana mikrobiloškim uzročnikom. Najčešće se  javlja bakterijski uzročnik (mbf-mešana bakterijska flora) koji dovodi do bakterijske vaginoze, gljivice (Candida albikans) i protozoe (Trichomonas vaginalis).

2.LOKALNA IRITACIJA(FIZIČKA ILI HEMIJSKA)

3.UTICAJ HORMONA(ATROFIJSKI VAGINITIS)

Klinička slika:

-pojačan sekret

-promjena boje te intenziteta  mirisa sekreta ,što zavisi od uzročnika

-svrab u predjelu vagine i vulve

Lečenje

U liječenju gljivičnih infekcija se koriste lijekovi u vidu tableta,gelova i vaginaleta sa antimikotičnim djelovanjem.

Bakterijski vaginitis/colpitis – obično se lijeci oralnim uzimanjem antibiotika i lokalnim aplikovanje vaginalnih krema, gelova ili vaginaleta.

Liječenje trihomonijaze uključuje  uzimanje antibiotika oralno kod oba partnera, i primjenu vaginaleta kod žena..Trihomonijaza se povlači brzo nakon započinjanja terapije, ali ponekad se može dogoditi da je potrebno ponavljati.U toku liječena se koristi kondom kao zaštita ili se preporučuje suzdržavanje od polnih odnosa.

 

Comments are closed.